Inredning,  Verktyg,  Webguide

Byta lägenhet genom Lägenhetsbyte.se

När man är ute efter nytt boende och i Stockholm innehar ett förstahandskontrakt av en hyresrätt kan man med fördel byta mot en annan person som också har ett förstahandskontrakt. Det är vedertaget och brukar fungera smidigt med de största hyresvärdarna. Rättigheten till detta är styrt i lag så länge man har beaktansvärda skäl till bytet (familjeförhållanden, arbetsort etc).

Efter att ha provat lägga upp annons på olika plattformar är det klart för mig att en aktör står ut. Att byta lägenhet genom Lägenhetsbyte.se gör att man når flest antal potentiella bytare då de verkar ha flest användare och annonser. Därtill är både deras deras sajt och app smidiga att hantera.

Dessvärre kryllar det av inaktiva och oengagerade användare så man får kämpa för att få återkopplingar, därför kommer här en guide och tips på hur man håller sig aktiv och får igenom ett byte. Det är inte ovanligt att man har annons ute i ett år innan det faktiskt klaffar i och med det stora ointresset som faktiskt existerar på plattformen.

Byta lägenhet genom Lägenhetsbyte.se

Som annonsör betalar man med automatisk månadsbetalning genom kort, pris ca 250kr. Annonsen ligger då kvar publicerad tills dess du avaktiverar och slutar betala.

Lägenhetsbyte.se har en profil på Instagram där de delar med sig av utvalda bostäders bilder för att skapa spridning. De lägger också en viss markandsbudget i sociala medier som gör att bilder når även användare utanför deras följarskara.

Som annonsör bör du tänka på följande:

 1. Avsätt tid för att hålla dig uppdaterad och intressemarkera objekt.
 2. Ha en aktuell och beskrivande annons.
 3. Boka in och gå på visningar.
 4. Homestyla inför fotografering och visning, ta bort överflödiga prylar så att spekulanter får bättre insyn.
 5. Svara på direktmeddelanden som skickas genom plattformen, det går bra via dator och i appen, liksom genom att svara genom mejlen som är kopplad till annonsen.
 6. Ange ditt telefonnummer i profilen som spekulanter kan se, särskilt viktigt inför visningar.
 7. Läs på om vad som gäller med din hyresvärd, det finns alltid en blankett som måste fyllas i. Till ansökan om byte behöver man oftast komplettera med en handfull andra dokument, förbered dessa.

Hur gör man?

ANNONSHANTERINGEN

I inloggat läge kan du se matchningar, de är sedan uppdelade på Direkt eller annat beroende på de inställningar du har gjort. Jag kör Direktbyte och Triangelbyte. Det gör att jag får ganska många förslag som ska svaras på, man gör bäst i att vara aktiv och välja bort objekt som inte är intressanta. Annars växer listan bara.

Uppdelningen av Direktbyte / Triangelbyte:

Intressemarkera Ja eller Nej

Ta för vana att göra det några gånger i veckan.

Dessvärre är många som har lagt upp annons inte i direkt behov av byte och ett flertal vill bara se vad som potentiellt skulle kunna finnas att byta mot, men är inte redo för ett byte. Det gör att man som seriös bytare dessvärre råkar ut för obesvarade objekt och meddelanden.

Filtrering bland intressanta objekt

Du kan sortera på Område, Antal rum, Kvadratmeter, Hyra, Våning, Användarens aktivitet eller Matchning.
Detta underlättar när man har mer än 10 100%-iga matchningar, så man får en överblick över vad man faktiskt har markerat som intressant.

Det händer att jag korrigerar bland intressemarkeringar då jag upptäcker att jag bland andra matchningar har chans på mycket bättre bostäder.

Uppdatera annonstext

Du kan alltid komplettera med info och bilder genom att Klicka på “Min annons“.

 • Om man exempelvis är bortrest en längre period är det bra att informera spekulanter om detta i och med att svarstiden kan vara längre än vanligt.
 • Uppdatera med aktuell hyresavgift allteftersom det höjs årligen.
 • Klicka på “Bytesansökan” om du vill ha assistans i en faktisk Bytesprocess, det framgår då tydligt för samtliga användare i plattformen. Därtill får man en checklista att förhålla sig till. Efter att ett byte har gått igenom är det dags att ta bort annonsen.
 • Alternativt genomför man byte utanför plattformen och skriver i sin Annonstext att man är upptagen i bytesprocess. Oavsett vilken form man väljer så innebär bytesprocessen att man själva är i dialog med de inblandade hyresvärdarna, det kan ingen tredjepart hantera åt dig.

Vad man ska ha i sin annons

ANNONSINNEHÅLL

 • Återge helt ärligt status på boendet, i och med att visningar ordnas är det ingen idé att försöka försköna allt för mycket.
 • Var tydlig med hur rummen är fördelade, dörrposter och tillhörande dörrar kan avgöra i möbleringen.
 • Lyft fram fördelarna med ditt boende, svara på vilka egenskaper du själv uppskattar.
 • Berätta varför du vill byta, och till vad.
 • Komplettera med minst 5 foton som på riktigt återger verkligheten (plocka gärna undan saker innan), fota (med riktig kamera) i dagsljus.
 • Lägg upp en planritning, en egen enkel skiss duger gott. Många vill nämligen ha en möjlighet att föreställa sig möbleringen.

Man kan också anlita en proffsfotograf för 250 kr, särskilt värdefullt för den som inte har en riktig kamera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply