Photo by Henry Be on Unsplash
Webguide

Fenomenet streamad ljudbok

Sedan 2020 exploderar fenomenet streamad ljudbok, vi har alla suttit hemma i större utsträckning och fått lite andra vanor än förr. Många är vi som har provat på ljudbok för att se om det är här för att stanna. Det poppar upp alltfler bolag som vill sko sig på oss bokmalar, och jag har testat de flesta av de marknadsförda tjänsterna på svenska marknaden. Det finns ett par saker som skiljer dem åt markant och det finns användare som inte vill abonnera/prenumerera utan köpa enskilda böcker åt gången, och företagen har svarat lite olika på detta.

FOTO: Henry Be från Unsplash

Hur mycket man läser i månaden är avgörande. Samt hur stort utbud man behöver.

Här är vad som skiljer alla åt:

Biblioteken

Alla svenska bibliotek har ett e-bokssortiment som man kan ta del av. De jag har testat har dessutom kopplat dessa till en app som heter Biblio. Man loggar in med bibliotekskortnummer eller personnummer för att låna. Det går att ladda ner bok för offline-lyssning. Utbudet är skralt och varierar mellan olika bibliotek. Förhoppningsvis kommer detta att förbättras med åren nu när vi se nedgång i läsning av pappersböcker.

-5 ljudböcker per 7 dagars period. Lånetiden är 28 dagar = o kr

Storytel

Med stort antal böcker i sitt utbud, omkring 300 000 st på svenska marknaden, globalt omkring 700 000 st. Det går att ladda ner bok för offline-lyssning.

-Obegränsat lyssnande för 1 användare= 179 kr / mån.

BookBeat

Omkring 300 000 böcker i sitt utbud, på svenska och engelska. Det går att ladda ner bok för offline-lyssning.

-Obegränsat lyssnande för 1 användare = 199 kr / mån.

-20 timmars lyssning (motsvarar en till två böcker) = 99 kr / mån.

Nextory

Nextory är otydliga med hur stort utbud de har för svenska marknaden, men troligen ligger de nära Storytel och BookBeat. Det går att ladda ner bok för offline-lyssning.

-Obegränsat lyssnande för 1 användare = 169 kr / mån.

-30 timmars lyssning (motsvarar en till tre böcker) = 139 kr / mån.

Sesamy

En bokhandel som möjliggör det tekniska för lyssnande. Här köper man sin bok som man sedan äger och kan lyssna på i offline-läge om man så vill. Lyssna i appar som Google Podcasts, Apple Podcaster,, PocketCasts, Podcast Addict, Podkicker, Podcast Republic & Acast. Utbudet är skralt än så länge, de är nya på marknaden, med omkring 15 000 ljudböcker på svenska.

-1 bok = 69 – 375 kr / st.

 

Det bästa med ljudböcker

Jag är en riktig bokmal och lyssnar vanligen dels på en till två böcker och läser en pappersbok under samma period. Så håller jag på så länge hjärnan kan separera handlingarna. Att läsa ur en pappersbok är något jag gör vid läggdags, för att få hjärnan att fokusera på endast en sak och släppa allt annat. Det är för mig det bästa sättet att stänga av för dagen.

Det bästa med ljudböcker enligt mig är att händerna och ögonen blir fria för annat, jämfört med att läsa en pappersbok.

Jag arbetar mycket med händerna på fritiden, med skisser, målningar och virkning. Och detta kan jag göra utan att behöva hög koncentration, därmed kompletterar en ljudbok.

Också om man behöver renovera eller måla om hemma är ljudbok fantastiskt då tiden upplevs gå fortare!

När man reser och har flightmode är ljudbok i app underbart, böckerna väger inget extra såsom inbundna eller pocketböcker gör, och med dålig belysning på flygplan är det skönt att inte behöva anstränga ögonen med att läsa. På roadtrips väljer sambon och jag ut en bok vi båda vill “läsa” och lyssnar igenom den under bilresan. Mysigt!

Under promenader har jag skiftat från att lyssna på musik till att lyssna på böcker, tiden går så mycket fortare när jag måste lyssna på något som kräver att jag hänger med. En period lyssnade jag på podcasts men jag tycker att för få poddare erbjuder något som jag upplever som intressant, det närmsta jag kommit är Investerarens podcast som pratar om aktier. Musik funkar fortfarande bäst vid högpulsträning.

Något sambon och jag också uppskattar är en trevlig berättarröst som vaggar oss till sömns. Vi har koll på vilka uppläsare som fungerar bäst och väljer i stort sett en bok på måfå som får agera godnattsaga. Jag somnar oftast efter 5 minuter och har absolut ingen koll på handlingen!

 

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply