Hemlagat,  Hobby

Mexikansk mat

Mexikansk mat är en favorit hos mig. Om jag fick välja skulle jag leva på nachos och tacos, såklart med variation och inte bara med köttfärssås. Den bästa mexikanska maten jag ätit var, inte helt otippat, i Mexiko. I gatuköken serverades snabblagade små mjuka tacos istället för vår motsvarighet korv med bröd. Ena dagen erbjöds kyckling, andra kött och tredje färskfångad fisk. Man kladdar sedan på lite salsa och guacamole på tacon och njuter en stund.

Gör egen mexikansk mat

Tacka Santa Maria för att den mexikanska maten hittade in i svenska hem. Den är dock såklart olik äkta mexikans mat men duger fint även åt mig. Det jag framförallt saknar är äkta sala och guacamole, alla dessa halvfabrikat smakar inte i närheten av den äkta varan så satsa på att göra egna såser till tacosen så får du en fin blandning. Koriander är på ingång i svenska hushåll och jag älskar denna krydda. Bäst är den färsk och jag brukar göra av med en hel kryddväxt till en middag. Här är några recept!

Gör egen salsa

Du behöver:

  • Krossade tomater
  • Röd lök
  • Paprika
  • Vitlök
  • Röd chili
  • Lime
  • Koriander

Finhacka lök, paprika, vitlök och chili. Fräs röd lök och paprika tillsammans en stund. Tillsätt chili, tomater och vitlök och låt koka åp låg värme i 10 minuter. Tillsätt sedan en skvätt lime och så mycket koriander du vill samt eventuellt lite salt och peppar. Förvara i sluten förpackning i kyl, gärna under ett dygn innan servering.

Gör egen guacamole

Du behöver:

  • Minst ett par mogna avokado
  • Gul lök
  • Tomat
  • Grön eller röd chili
  • Lime
  • Vitlök
  • Koriander
  • Salt

Finhacka gullöken, skala tomaten och finhacka köttet. Plocka bort frön och det blöta innanmätet från tomaten. Salta tomaten. Finhacka vitlöken och chilin. Lägg allt i en bunke för stavmixer eller liknande och blanda samman. Tillsätt färskt koriander, cirka 1 msk på två avokado. Skala avokado och finhacka, lägg i bunken och blanda allt snabbt, avokadon ska vara i bitar eftersom sådan är Guacamole, om man mosar avokadon helt liknar röran istället en Avokadosås.

Gör egen avokadosås

Du behöver:

  • Minst ett par mogna avokado
  • Lime eller citron
  • Guacamole kryddmix

Skala och mosa avokados, ta en mixer till hjälp. Tillsätt två matskedar av kryddmixen och blanda ner lite citronjuice, cirka fyra teskedar. Förvara i kyl, lägg då i en av avokadokärnorna tillsammans med röran. Servera inom en timme.

Tillaga Quesadillas

Quesadillas är ett fint komplement till övrig mexikansk mat. Mellan två mjuka tortillabröd lägger man köttfyllning och ost samt kryddar och steker sedan bröden på båda sidorna i stekpanna. När bröden har fått lite färg och osten har smält är de färdiga att läggas på fat. Skär dem i fyra bitar och servera. Baka egna tortillas om du vill ha dem lite matigare.

Du behöver:

  • Mjuka tortillabröd
  • Ost
  • Tillagat kött efter smak, alt grönsaker för vegetariskt alternativ
  • Tomater
  • Salt och peppar
  • Olja

Blanda riven ost och kött, exempelvis grillad kyckling i bitar, eller grönsaker. Tillsätt kryddor och finhackad tomat. Värm stekpannan och ha i olja, lägg dit ena tortillan när pannan är varm och fördela ut fyllningen  över hela brödet. Lägg därefter det andra brödet ovanpå fyllningen. Vänd när osten har smält och se till att få färg även på den andra tortillan. Lägg på hushållspapper om du tycker brödet är oljigt, sedan är det klart att serveras tillsammans med guacamole, gräddfil, salsa och nachos.

För trött för att laga maten själv?

Spana in alla restaurangtips på TravelGrip.se, här finns allt från Michelinbelönade restauranger till kvarterskrogar i små som stora städer.

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply