Resetips

Guide till Dublin

Endast två timmar bort kan man uppleva en helt annan kultur. Åk till Dublin och upplev publivet såsom det är på Irland och övriga Storbritannien.

Dublins flygplats ligger rätt nära city, det tar knappt en halvtimme att åka taxi däremellan. De flesta taxichaufförerna är trevliga som få andra i Europa och frågar om vad man ska göra i stan och erbjuder gärna tips och berättar gärna om sevärdheter. De är stolta Irländare helt enkelt. För 10 € kan man åka förbi de stora sevärdheterna och få dem utpekade i taxin!

Citykärnan

City promenerar man igenom på en halvtimme, så denna stad lämpar sig sannerligen för promenerande, om det inte regnar förstås.

Dublin bjuder på rätt bra shopping, det finns flera stora varuhus, som Debenhams men också lågprisbutiken Penney’s som är lite av en konkurrent till H&M vad gäller kvalitet och pris. Längs med gatan O’Connell Street, norr om floden The Liffey, ligger butikerna på rad och här passerar konstant en hel del bussar och taxibilar. Korsande gatan Henry Street bjuder också på butiker och därtill många varuhus.

Vid den södra änden av O’Connell Street står man vid floden The Liffey och längs med ån trängs många broar.

Temple Bar

Väl över bron är man på Dublins södra sida och här finner man en hel del turistattraktioner liksom välbesökta bardistriktet Temple Bar.

Här trängs barerna som allt som oftast erbjuder live musik på hög ljudnivå, massor av öl och Guinness för en hygglig peng.

Temple Bar är dock dyrare än övriga Dublin men eftersom det finns många ställen att välja bland här kan det ändå vara värt ett besök för en pub-runda. Bilden ovan föreställer den gamla puben Temple Bar placerad i centrala Temple Bar, men här finns även Hard Rock Café på Fleet Street för den som vill tillgodoräkna sig ytterligare HRC besök.

I gränderna kan man skåda lokal gatukonst.

Historia

Dublin grundades som en vikingabosättning och har varit Irlands viktigaste stad sedan medeltiden vilket syns i en hel del arkitektur och efterlämningar. Besök Vikingamuseum eller beskåda gamla katedraler och kyrkor.

Guinness

Sedan 1700-talet har man tillverkat Guinness i Dublin, besöket på Guinness Storehouse är värt ett besök för att läsa sig till historien om Arthur Guinness. Här finns trevliga restauranger och möjlighet att lära sig att tappa upp sin egen Guinness. För att slippa den långa kön vid biljettdiskarna rekommenderar jag att man köper sin biljett i förväg online, på Guinness Storehouse hemsida.

Jameson

Jameson Destillery grundades i Dublin 1780 och på den tiden gjorde man här Jamesons Whiskey. Fastigheten är välbevarad och på en rundtur i lokalerna får man en guidad visning av hängiven personal. Destilleriet är idag endast turistattraktion.

 

 

 

 

 

 

 

 

Guidebok

En guidebok rekommenderas för den som verkligen vill förkovra sig i all historia som Dublin har att erbjuda. Berlitz reseguider är behändiga i storlek och innehåller relevanta fakta och tips.Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

One Comment

Leave a Reply