Hobby,  Pyssel & Virkat

Ribbsticka mössa

För första gången har jag provat att ribbsticka mössa med strumpstickor. Det gick bra och det svåraste med arbetet var att se till att inga maskor ramlade av!

En ribbstickad mössa är elastisk och kan passa ett par olika huvudstorlekar.

Tidigare har jag alltid stickat ett avlångt stycke med vanliga stickor, därefter sytt ihop kortändarna och trocklat ihop toppen av mössan, vilket är otroligt enkelt men så kända jag mig mogen att prova sticka runt.

Mönster Ribbsticka mössa

Storlekar:
XS – 96 maskor
Lägg på 4-8-10 maskor för större storlekar. Det beror såklart på garnet.
Kontrollera stickfastheten med 20 maskor på bredden = 10cm.

Lägg upp maskorna löst, jag använder alltid två stickor. Till denna mössa använde jag strumpstickor 3,5.

Sticka klassisk ribbad resår, 2 räta maskor, 2 aviga maskor och upprepa hela varvet. Fördela totala antalet maskor jämnt på fyra stickor (96 = 24m/sticka).

Sticka därefter 2 räta maskor på de räta maskorna, och 2 aviga på de aviga. Fortsätt tills arbetet mäter 20cm (utan vikt kant) eller 30cm om man vill vika upp en kant nedtill. För ännu högre toppluva stickar man lite längre.

Påbörja därefter minskningsvarven mot toppen.

Minskning 1: Sticka 2 räta maskor tillsammans på varannan ’rät ribba’, upprepa varvet ut. Sticka ett varv utan minskningar, rätor på rätor och aviga på aviga.

Minskning 2: Sticka 2 räta maskor tillsammans på de ’räta ribbor’ som inte blev ihopstickade föregående minskningsvarv. Sticka ett varv utan minskningar, rätor på rätor och aviga på aviga.

Minskning 3: Sticka 2 aviga maskor tillsammans på varannan ’avig ribba’, upprepa varvet ut. Sticka ett varv utan minskningar, rätor på rätor och aviga på aviga.

Minskning 4: Sticka de 2 aviga maskorna tillsammans på de 2 ’aviga ribborna’ som inte blev ihopstickade på föregående minskningsvarv. Sticka ett varv utan minskningar, rätor på rätor och aviga på aviga.

Minskning 5: Sticka alla maskor som räta maskor, två och två hela varvet ut.

Minskning 6: Sticka alla maskor som räta maskor, två och två hela varvet ut.

Minskning 7: Sticka alla maskor som räta, två och två hela varvet ut.

Minskning 8: Sticka alla maskor som räta, två och två hela varvet ut. Nu återstår endast ett fåtal maskor.

Dags att fästa, ta hjälp av en virknål för att binda ihop de återstående maskorna, dra sedan igenom tråden genom mössans mitt på toppen för att fästa på insidan.
Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply