Inreda etagelägenhet

Att inreda etagelägenhet som utgått från ett rum och kök till mer än det dubbla kan vara en utmaning. Särskilt i detta fall då nedre våningen är från slutet av 1800-talet medan övre är byggd 2005. 

Att bo utan hiss och fyra trappor högst upp i huset kräver smart planering och hantering. Kök har renoverats i omgångar sedan 2010, vilket lett till att det först inom några år behöver en helrenovering. Samtliga golv har slipats och målats 2014, då möblemang bytts ut på respektive våning. Målning av väggar och tak har skett löpande genom åren, för att hålla boendet fräscht.

INREDA ETAGELÄGENHET

Fördelen med att bo länge gör att man över tid kommer på vad som är viktigt att ha, vilka funktioner eller bekvämligheter som saknas och möjlighet ges att prova på olika lösningar. Etagelägenheterna är få och det finns mycket lite tips på hur man bäst anpassar just sitt boende, eftersom de flesta etagelägenheter varierar i storlek.

FAKTA:

  • 90 kvadratmeter boyta + biarea under snedtak fördelat på två plan
  • Lång small hall i nedre våningen med ytterklädsförvaring och skoskåp samt wc
  • Kök med öppning mot hall och vardagsrum (dörrarna är avhängda)
  • Vardagsrum med öppning mot hall och kök som rymmer liten matgrupp och soffa, har en klädkammare och trappa som leder till övre våningen
  • Övervåningens allrum är stort och luftigt, har 2 takfönster och är möblerat med liten sittyta samt stor matgrupp
  • 2 sovrum (varav ett också agerar klädkammare), samtliga på övervåningen
  • Badrum med badkar, dusch och tvättmaskin
  • Utgång till takterrass
  • Nödutgång till vinden från allrummet

planritning ett rum och kök

Stäng/bygg igen onödiga dörröppningar i äldre lägenheter

För att kunna möblera smartare kan man behöva stänga igen dörröppningar som är överflödiga. Här på nedre planet döljs klädkammares dörr intill kakelugnen samt en överflödig dörröppning till hall av draperi, för att ge plats till en liten matgrupp.

matgrupp ikea fusion

 

Dölj nödutgång med panelvägg och dörrar

Arkitekten av den övre delen, som byggde om råvinden till en fungerande lägenhet, missade att tänka till kring placering av nödutgångsdörren. Den är centrerad utifrån högsta takhöjden, vilket för denna del av rummet svårmöblerat. Man vill ju kunna komma åt utgången (som också leder till vindförrådet) men samtidigt inte se den.

Lösning här blev att köpa garderobsdörrar från IKEA som passar PAX, då de är höga, och fästa ett par stycken direkt på väggen medan två dörrar blir en dubbeldörr som har dolt handtag. Vid inköp fanns väldigt lite färgval hos varuhuset så vi målade samtliga i samband med att de fästes på väggen, för att få en “focal point“.

 

Dela av ett större allrum

Om delar av vindsvåningens öppna ytor känns outnyttjat rekommenderas att skapa fler rum. Det finns alltid behov av ett extra sovrum, ett hemmakontor eller en walk in closet. Vår stora öppna yta på övervåningen rymde gott en större matplats, en liten loungegrupp och ett rymligt hemmakontor. När behovet av dubbla kontorsplatser försvann så byggde vi till en walk-in closet.

Detta rum, med liknande innerdörr som den till övriga rum, har på senare år konverterats till att också agera gästrum då det rymmer två enkelsängar, trots att ståhöjden är begränsad. Det är lite av ett mysigt krypin för gäster.

 

Bra hjälpmedel för planering av större förändringar

Inför varje förändring använder vi oss av ett ritprogram, där man för in måtten av rummet och dess väggar, för att sedan testmöblera, för att vara på den säkra sidan över inköp av både tjänster och inredning.

Planritning av vardagsrummet på nedre planet:

planritning av vardagsrum med matgrupp

Planritning av allrummet på vindsdelen, med trappans läge och glaspartiet ut till takterrassen:

planritning matrum

Planritning av sovrummet på vindsvåningen:

planritning sovrum

Den omarkerade golvytan mellan sängens huvudände och ytterväggen har golvbjälkar i original, därav måste sängen stå en bit ut i rummet. Därtill är det snedtak överallt förutom ytan framför fönstret (vindskupa) med den bästa möjliga ståhöjden i linje med sängens fotända.