Resetips

Boka och planera resor

På examensdagen för lite mer än en vecka sedan fick jag den fina presenten av en vän att få åka till Berlin på weekend. Jag tänkte därför redogöra för hur jag alltid gör när jag planerar och bokar en resa med boende, det kan vara smått tidskrävande eftersom jag gärna bokar allt på egen hand men upplevelsen brukar sedan bli precis vad jag förväntat mig!

Flygresan

I de flesta fall föredrar jag reguljärflyg, det är bekvämt och oftast mer prisvärt än exempelvis Charter. Inom Europa finns flera lågprisbolag men det finns också lågprisbiljetter hos de stora bolagen. Det gäller dock att vara ute i god tid om ska flyga till ett lågt pris reguljärt, gärna 3 – 6 månader i förväg, särskilt om man planerar att åka bort vid högsäsong och över jul och nyår. Flyger man ofta reguljärt bör man ha ett bonuskort hos flygbolaget/flygbolagen man åker med, på så vis samlar man på miles vilka senare kan bytas mot flygbiljetter.

För att jämföra flygresor använder jag Kelkoo, en klassisk prisjämförelsesajt. Där bildar jag mig en uppfattning om biljettpriser och bolag som flyger till destinationen. Därifrån kollar jag alltid flygbiljetter direkt hos flygbolagen, jag köper sällan biljetter hos en resebyrå eftersom jag vill ha flexibilitet och själv kunna påverka resans gång.

Dessa bolag söker jag resor hos:

Hotell

Jag är en trogen användare av Booking.com, de har aldrig strulat och bokningar hos hotellen i deras katalog har för mig alltid gått igenom och fungerat bra. I Booking.com kan jag sakna vissa sökfunktioner så det blir lite extra arbete att hitta drömhotellet för resan.

Mina kriterier för ett bra boende:

  • Prisvärt, gärna fyrastjärnigt
  • Läge
  • Frukost ingår, gärna buffé
  • Wifi ingår på hela hotellet, särskilt i rummet
  • Dubbelsäng
  • Betalningsmedel, att det går att använda kreditkort
  • Avbokningsmöjligheter
  • Luftkonditionering på rummet på ställen där det är varmt
Så när jag letar efter boendet läser jag på om tre – fyra hotell och jämför dem manuellt innan jag slår till. I detta ingår att läsa Bookings användarrecensioner, där delar folk med sig av egna upplevelser vilka kan vara goda råd i vissa fall men i många fall inte relevanta för mig.
Det jag uppskattar extra är möjligheten att boka hotell men sedan kunna avboka rummet kostnadsfritt i det fall resan inte blir av eller man hittar ett annat hotell att bo på.

Hyrbil

Boka hyrbilen i förväg, via nätet. Om man har Bonuskort hos flygbolagen kan det ingå rabatt hos flera biluthyrningsfirmor. Som SAS Eurobonusmedlem kan man exempelvis få rabatt hos Avis, Hertz och Sixt.

Vad jag uppskattar är att kunna plocka ut hyrbilen på flygplatsen vid ankomst, det är bara att signera det man beställt på nätet och köra iväg. Sedan är det skönt att lämna tillbaka bilen på samma flygplats vid avfärd!

I USA hade jag vid ett tillfälle inbrott i en hyrbil (Dodge Charger), dess handtag var förstört och några få saker blev stulna så jag tillkallade polis, gjorde en anmälan på plats (på parkeringen) och åkte sedan tillbaka till uthyrningsfirman och fick snabbt bilen utbytt utan några konstigheter. Både polisen och uthyrningsfirman upplyste mig om att Ford och Dodge är de minst inbrottssäkra bilarna… Detta tar jag fasta på i fortsättningen och hyr andra bilmärken!

Kolla in flygbolagens bonussystem

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply