Verktyg

Kroppsspråk som förmedlar vad du vill förmedla

Signaler tolkas konstant, mängder av budskap förmedlas utan uttalade ord, genom kroppspråk. I undersökningar har man sett att det folk tagit till sig till 55% kommer från kroppshållning och ansiktsuttryck medan tonalitet och röst endast står för 38%. Det första intrycket av en person sätts på 7 sekunder, så det gäller att ta vara på dessa sekunder på bästa möjliga sätt!

Kroppsspråk som förmedlar vad du vill förmedla

Beröring är bland de saker som ger tydligast signaler. Därmed är handskakningen superviktig, därtill kan man ta den andra personen på armen under konversation för att vara personlig. Kvinnor behöver generellt jobba lite mer med att få till handslaget, med fast handslag uppfattas man som säker och kompetent.

Vi tar automatiskt efter av andra, så ens kroppsspråk kan ändras ofta över tid. Ansiktsuttryck kan vara svårare att vara medveten om och påverka. Man vill ju inte ha ett “stone face” bara för att man vill ha kontroll och uttrycka säkerhet. Ens innersta känslor är svåra att dölja helt, så hitta hellre ett sätt att använda dessa i ditt kroppspråk istället.

Är du entusiastisk och positiv kommer andra att känna av det och det smittar av sig. Ta ett medvetet val i hur du vill känna, må och därmed också vad du vill signalera.

 

VIKTIGA GRUNDREGLER

I och med att människan läser in signaler hela tiden, och negativa meddelanden anas betydligt snabbare än positiva, är det inte rekommendeat att konstant ha armarna i kors. Det upplevs som att man är överlägsen.

Om armarna hänger ner eller händerna i fickorna, och brist av handrörelser, kan uppfattas som analytisk och stel.

Med kramade händer framför kroppen kan man upplevas som obekväm och osäker.

Om man gäspar inför andra på grund av en arbetsuppgift sopm påverkat sömnen eller vila, meddela andra varför du gäspar. Annars kan man tolkas som ointresserad vilket sä’llan står särksilt högt bland kollegor såsom chefer.

Att trumma med fingrar eller krama fingrarna, snurra på ringar eller liknande upplevs som stressande och att personen i fråga vill skynda på och är färdig.

Sitta med benet korsat över det andra och knutna händer i knät kan signaler osäkerhet.

Att luta med huvudet kan upplevas negativt beroende på mottagarens erfarenheter.

 

KROPPSSPRÅK FÖR ATT FÖRMEDLA PÅLITLIGHET

  • Värme & Empati – viktigt för alla
  • Styrka & Status – särskilt viktigt för ledare

 

I sittande ställning

Slappna av i axlarna, sträck på ryggen, ha huvudet högt och le. Titta människor i ögonen medan du pratar, det ger en känsla av kontakt. Höj ögonbryn som reaktion, det förmedlar vänlighet.

Luta dig framåt utan att inta den andra personen eget utrymme. Det signalerar intresse.

Upprepa personens namn under konversationen för att visa på att du är närvarande.

 

I stående ställning

Sträck på dig, håll huvudet högt och använd handrörelser (men inte för stora och icke graciösa). Rör händerna framför kroppen.

För att signalera att du har eller ska ha kontroll och använder handrörelser, håll handflatan nedåt. Peka med hela handet och inte med fingrar.

Stå helt vänd mot den du möter eller pratar med. Titta personen i ögonen.

Ha fötterna lagom brett isär, riktade framåt eller snett framåt.

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply