Verktyg

Lägg ner tid på att skapa CV

Många blir panikslagna när de inser att de måste skapa ett CV när de ska söka nytt jobb, medan andra rycker på axlarna och krafsar ihop något på ett papper för att lämna in till diverse företag. Något jag har fått lära mig är att det alltid lönar sig med ett välgjort CV där man har engagerat sig för att framställa sig i god dager. Under mina år i arbetslivet har jag fått läsa genom en del ansökningar till diverse tjänster och det är skrämmande många som skickar iväg ett totalt ofullständigt och irrelevant CV. Därför följer här några tips man kan ta till sig.

Håll dig till en enkel, clean, design och layout

Jag föredrar att bara använda mig av vita A4 utan krusiduller och klistrar in ett svartvitt foto av mig i ett av hörnen på mitt CV i Word. Mina arbetserfarenheter ryms på sida 1 medan utbildningar och övriga egenskaper ryms på sida 2. Anställningar som varat kortare än ett år och/eller var för 10 år sedan tar jag inte med. Ta med det som är intressant för det arbete du söker.

Om ansökan ska skickas med e-post så gör jag om formatet till en PDF som är lättare för rekryterare att läsa och det ser snyggare ut. Detta kan man göra enkelt i Word (2010), välj Arkiv -> Spara och Skicka -> Skapa PDF.

Om det krävs ett personligt brev, skriv ett sådant men håll dig kort. Det viktiga i detta är betoning på de egenskaper företaget eftersöker hos den de vill anställa, ha företaget i fokus och utgå från vad de är ute efter. För mig har det fungerat bra att kort berätta om mig som person och mina egenskaper som kommit till nytta hos tidigare arbetsgivare och personliga saker som ursprung, familj och intressen. Ha i åtanke och försök förmedla hur just du kan vara en tillgång till företaget. Håll dig till en sida med 4-6 stycken.

 Vårda ditt språk

Det finns många språkpoliser därute och därför är det viktigt att du formulerar dig på ett professionellt sätt, håller samma ton genom hela ditt CV och använder dig av samma font och storlek på all text. I Word är stavningskontrollen din bästa vän. Läs igenom ditt CV innan det ska skickas, be gärna någon annan läsa det också som kan komma med input.

Ta med annan intressant info

  • Glöm inte att ta med ideella uppdrag och/eller föreningsuppdrag. Såsom att man sitter i bostadsrättsföreningens styrelse, arbetar ideellt åt en hjälporganisation på fritiden eller liknande.
  • Språkkunskaper är bra att stapla upp, gärna med förklaring till hur väl du kan språket.
  • IT kunskaper är bra att sätta på pränt.
  • Om du har körkort bör detta anges.
  • Har du bott utomlands så rekommenderar jag verkligen att du tar upp detta, man växer generellt otroligt mycket som person när man reser utomlands och upplever andra kulturer.

Academic Work har exempel av hur ett enkelt CV kan se ut.

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

One Comment

Leave a Reply