Resetips

Köpa hus utomlands

Jag är på gång att köpa hus utomlands, närmare bestämt i södra Frankrike. Men det tar sin tid och kräver en hel del tålamod eftersom marknaden är helt annorlunda jämfört med den svenska. Dessutom har jag bristande språkkunskaper, men låter inte det stå i vägen. För att en dröm ska bli verklighet måste man agera!

Frankrike har 21 härliga regioner och ungefär 64 miljoner invånare, det tar 10 timmar med bil mellan norr till söder och 15 timmar från västra kusten till den östra kusten. Det är lagom mycket att utforska i min mening. I år (2019) har jag gjort 3 husjaktresor med min sambo till Languedoc i sydöstra Frankrike och sett totalt 34 hus. Men ännu har vi inte hittat “pärlan”.

Köpa hus utomlands

Processen för att köpa ett hus i Frankrike ser ut enligt följande:

HITTA OBJEKT

Hemnet finns inte. Därtill är fotokunskaperna hos säljarna/mäklarna dåliga vilket gör att man sällan får bra förståelse enbart genom bilder och fastighetsbeskrivningen. Man måste se allt IRL. Seloger listar tillgängliga objekt i hela Frankrike och har flera filter, men långt ifrån alla objekt ligger ute här. Detsamma gäller Trovit.fr.

I många fall säljer husägare sina fastigheter utan att ha mäklare inblandade. I de fall mäklare är inblandade så har de sällan exklusivitetsavtal med säljaren vilket innebär att man kan hitta samma objekt hos flera olika mäklare, till olika utgångspris.

Utgångspriset är prutbart, minst 7% kan du dra ner priset.

Öppna visningar förekommer knappt, utan man måste boka möte med säljaren eller en av mäklarna för att se huset.

Lagt bud ligger.

Mäklare som jag haft gott samarbete med:

AVSÄTT TID FÖR KÖPPROCESSEN

 • Finansieringsplanen måste vara klar innan man skriver ut ett Compromis de Vente, köpeavtal. Oavsett om pengar lånas i Frankrike eller Sverige eller om man redan har kapitalet.
 • Köpeavtal upprättas efter att pris är överenskommet; Compromis de Vente. Man betalar handpenningen på c:a 10% (denna går vanligen inte att kräva tillbaka efter att avtalet är gjort). Här noteras också om köparen avser att låna till huset eller inte och att parterna enas om att ärendet går vidare till Notaire.
 • Notaire är ett juridiskt ombud som under en period (kan ta några månader) undersöker att köpet kan verkställas och tar hänsyn till kommunens utvecklingsplaner som eventuellt kan påverka köparen.
 • När Notaire har godkänt allt upprättas det slutgiltiga avtalet. Köparen betalar för det juridiska arbetet; Frais de Notaire. Avser i regel c:a 6-9 % av köpeskillingen.
 • Säljaren betalar mäklararvodet om en mäklare har varit inblandad, c:a 8 %.

Husförsäkring

Det är föreskrivet i fransk lag att hus ska försäkras och det bör göras snarast efter köpet. Försäkringen måste täcka för brand och skada på tredje person.

 

SÄTT DIN EGEN PLAN

 • Definiera bostaden – läge av fastigheten och vad är nice to have versus must haves?
 • Läget – nära till aktiviteter, strand, skog, golf, motorväg?
 • Hyr ett hus för att provbo – prova på under en semesterresa för att få en känsla av området.
 • Resor till och från – hur reser an till/från området på olika tider på året, vilka kostander är knutna till detta?
 • Kontakta mäklarna – ange orter du kan tänka dig, vilken typ av fastighet och max pris.
 • Ta del av mina tipsOccitaniehome.com

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.