Resetips

Körsbärsblomning i Japan

Våren inleds med en efterlängtad resa till Japan för att på plats skåda körsbärsblomningen i Kyoto och uppleva Tokyo. Japan är väldigt exotiskt och det är min första resa dit och jag får sällskap av en utflyttad japanska med familj i Kyoto. Den perfekta guiden!

Vill du också se körsbärsblomningen i Japan? Finnair har nu kampanjpris på flyg till Nagoya, endast 4 999kr. Reseperioden är 26 februari–19 juni 2013.

Bra att veta innan avresa

 • Cash is King, långt ifrån alla ställen tar utländska kort. Ta med kontanter!
 • Dricks lämnas inte.
 • Åk kommunallt, köp ett Rail Pass innan avresa för att åka med tunnelbana och tåg inom hela Japan. Lönar sig särskilt om man ska resa mellan olika orter. Japanspecialisten i Sverige säljer dessa och skickar till dig innan avresa, ungefärliga priser: 7 Dagar: 2140kr / 14 Dagar: 3400kr. Se till att registrera ditt namn på rätt sätt om du har Å=AA, Ä=AE eller Ö=OE.
 • Taxiresor i Tokyo är ett smidigt resmedel och kan vara prisvärt. Ha dock tydlig info om destinationen med dig, gärna på japanska och håll utkik efter en bil som lyser rött som betyder “ledig” medan grönt betyder “upptagen”.
 • Snacka japanska, i alla fall några artiga fraser kan vara bra att lära sig.
 • Japanska högtider att hålla kolla på: 29 Apr – 5 Maj Långhelg (Golden Week), 3 Aug – 15 Aug O-bon familjehögtid, 29 Dec – 5 Jan Nyårshelgen.
 • Vatten ur kranen går att dricka.

Vad jag inte vill missa i Tokyo

Efter att ha läst en hel del reseguider så har jag kommit fram till att jag inte vill missa följande saker i Tokyo.

 • Ginza: Nöjen, teater och exklusiv shopping
 • Nezu och Yanaka: små tempel och affärer.
 • Roppongi: nattliv.
 • Harajuku: Söndagsmarknaden Togo-jinja
 • Asakusa: restauranger, Senso-ji-templet och mindre affärer med handgjorda varor.
 • National Sumo Stadium: sumobrottning.

Matställen

Izakaya: är en typ av pub som serverar tilltugg men det finns allt från hål i väggen till tjusiga lokaler där de serverar prisvärd japans mat.

Kyushu Jangara Ramen, 2-18-8 Nagatacho, Chioda-ku, Tameike-sanno Station. Nudelbar med många soppor. www.kyusyujangara.co.jp

Sometaro, 2-2-2 Nishi-Asakusa, Taito-ku, Tawaramachi Station. Restaurang i en bambuinhägnad trädgård, serverar okonomi-yaki omelett/japansk pizza.

Maguro Bito, 1-5-9 Asakusa, Taito-ku, Asakusa Station. Sushi med fint fiskutbud.

Nobu Tokyo, Toranomon Towers Office, 4-1-28 Toranomon, Minato-ku, Kamyacho Station. Fin restaurang med traditionella japanska rätter influerade av sydamerikanskt kök. www.nobutokyo.com

Matkultur i Japan

Sushi kommer från Japan och liknar inte alls den som vi äter till vardags i Sverige. I Japan, och andra länder för den delen där man har tillgång till stora vatten och variation av fisk, kan man erbjuda färsk och fin sushi. Till skillnad mot här där vi har Östersjön och lite Nordsjö, det är självklart att svenska sushirestauranger måste importera fisk och därmed har den varit frusen och är inte längre så färsk som de ska vara till sushi och sashimi. Gillar man sushi så rekommenderas att uppleva det på plats i Japan, här finns fisksorter man inte ens har hört talas om men också så klart tonfisk och lax.

Man äter inte bara sushi i Japan. Jag ska njuta av äkta Kobe-biff som jag har hört så gott om. Kobe styckas på ett särskilt vis från Wagyukött, boskapen lever i samma distrikt som orten Kobe ligger och har så gjort i många år. Boskapen lever enligt långvarig tradition. Kobe sägs vara extremt smakrikt, mört och har mer marmorerad yta av fett än andra kött. Köttet lämpar sig väl för såväl grillad biff liksom sashimi och grillad i tunnare bitar på grillbord enligt japanskt vis.Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply