Photo of Antibes by Michael Shannon on Unsplash
Resetips

Om att ha ett andra boende – utomlands

Visst är det fantastiskt med EU som ger oss rätt att bo, jobba, studera och gå i pension var man vill i EU. Jag liknar fastighetsköpet utomlands med att ha en sommarstuga i Sverige. Det är lika bra uppkopplat och för min del förknippas semesterbostaden med sol och bad. Men för den som arbetar och betalar inkomstskatt är det viktigt att ha extra bra koll på vad som gäller berörande beskattningen i förhållande till visteledagar i sitt andra boende utomlands.

FOTO:  Michael Shannon från Unsplash

Insikter om att ha ett andra boende – utomlands

Förutom de praktiska sakerna gällande registrering och beskattning, så kan jag intyga att det är lika härligt med semesterbostad utomlands som att ha ett fritidshus i Sverige. I januari 2023 skaffade jag och sambon en lägenhet i centrala Antibes, för att härifrån både kunna jobba och njuta av behagligare klimat. Att vi arbetar för svenska arbetsgivare och har vår hemvist i Sverige är viktigt, men lika viktigt är det med friheten att inom EU kunna resa fritt och vistas var man vill periodvis. Vem vill inte fly vintern ett tag?

Med “ett tag” är det bra att komma ihåg att vistelse på 52 dagar är att likna med enkel bosättning i utlandet och man är fortsatt folkbokförd i Sverige. Så ens 30 semesterdagar kan utan problem nyttjas i semesterboendet.

Om att ha ett andra boende utomlands:

  • Man får vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera sig där, men i vissa länder ska man anmäla närvaron.
  • Att stanna längre än tre månader innebär i vissa länder att anmäla bosättning vilket kan motsvara utflyttning från Sverige.
  • Vid så kallad enkel bosättning tillbringar man mindre än 52 dagar per år i utlandet (mindre än en sjundedel av tiden) och är fortsättningsvis folkbokförd i Sverige.
  • Enligt Skatteverket kan man dock också ha dubbel bosättning. Hur mycket tid man tillbringar i respektive land avgör om detta. Den som tillbringar minst en sjundedel av sin tid i Sverige och i ett annat land har dubbel bosättning.
  • Den som har bott lagligt i ett annat EU-land i fem år får automatiskt permanent uppehållsrätt i det landet.
  • Ett svenskt medborgarskap påverkas inte av att man flyttar utomlands och registreras som utflyttad från Sverige. Det svenska personnumret är fortsatt i bruk.
  • I många EU-länder måste man alltid bära med sig identitetshandling, det kan vara straffbart att inte kunna styrka sin identitet.
  • Arvsrätt i andra EU länder fungerar vanligen helt annorlunda mot den svenska, vilket är viktigt att ha koll på. Testamente är att rekommendera.

Dubbel bosättning

Räknas enklast ut såhär;

  • varje vecka, övernattar minst en gång i Sverige och en gång i utlandet
  • varannan vecka, övernattar minst två gånger i Sverige och två gånger i utlandet
  • varje fyraveckorsperiod, övernattar minst fyra gånger i Sverige och fyra gånger i utlandet

Men i bedömningen om var man anses vara bosatt kollas dessa omständigheter som kan påverka:

  • var din familj är bosatt (med familj menas maka, make, registrerad partner, sambo eller barn som fortfarande bor hemma)
  • var du har din arbetsplats (heltidsstudier vid högskola eller universitet jämställs med arbete)
  • hur mycket tid du tillbringar i respektive land
  • bostädernas storlek

Återinträde i Sverige

Har man anmält sig som utflyttad och är skattepliktig i annat land är det viktigt att ha koll på vad som gäller om man vistas längre perioder i Sverige. Mellan tummen och pekfingret räknar många med att kunna vistas i landet 144-150 dagar av årets 365.

Men vissa domar i Sverige visar på att det inte är så enkelt som att bara räkna dagar. En person som 2017 låtit meddela Skatteverket om Sverigevistelse om totalt 111 dagar (fördelat över året) fick som besked att vistelsen om 111 övernattningar per år var att anse stadigvarande. Hemvisten blir då åter Sverige.

I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen under 2018 klargjordes att en sammanhängande vistelse om fem månader per år i Sverige innebär stadigvarande vistelse och därmed full beskattning i Sverige.

 

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply