Resetips

Om att ha ett andra boende – utomlands

Visst är det fantastiskt med EU som ger oss rätt att bo, jobba, studera och gå i pension var man vill i EU. Jag liknar fastighetsköpet utomlands med att ha en sommarstuga i Sverige. Det är lika bra uppkopplat och för min del förknippas semesterbostaden med sol och bad. Men för den som arbetar och betalar inkomstskatt är det viktigt att ha extra bra koll på vad som gäller berörande beskattningen i förhållande till visteledagar i sitt andra boende utomlands.

Insikter om att ha ett andra boende – utomlands

Förutom de praktiska sakerna gällande registrering i samband med köpet och all nödvändig beskattning, så kan jag intyga att det är för mig mer härligt med semesterbostad utomlands än att ha ett fritidshus i Sverige. I södra Frankrike är det vår i februari och försommar i april, så sommarsäsongen är betydligt längre.

I januari 2023 skaffade jag och sambon en lägenhet i centrala Antibes, 15 min tågresa från Nice internationella flygplats. Härifrån kan vi både arbeta och njuta av behagligare klimat. Att vi arbetar för svenska arbetsgivare och har vår hemvist i Sverige är viktigt, men lika viktigt är det med friheten att inom EU kunna resa fritt och vistas var man vill periodvis. Vem vill inte fly vintern ett tag?

Med “ett tag” är det bra att komma ihåg att vistelse på 52 dagar är att likna med enkel bosättning i utlandet och man är fortsatt folkbokförd i Sverige. Så ens 30 semesterdagar kan utan problem nyttjas i semesterboendet.

Om att ha ett andra boende utomlands:

  • Man får vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera sig där, men i vissa länder ska man anmäla närvaron.
  • Att stanna längre än tre månader innebär i vissa länder att anmäla bosättning vilket kan motsvara utflyttning från Sverige.
  • Vid så kallad enkel bosättning tillbringar man mindre än 52 dagar per år i utlandet (mindre än en sjundedel av tiden) och är fortsättningsvis folkbokförd i Sverige.
  • Enligt Skatteverket kan man dock också ha dubbel bosättning. Hur mycket tid man tillbringar i respektive land avgör om detta. Den som tillbringar minst en sjundedel av sin tid i Sverige och i ett annat land har dubbel bosättning.
  • Den som har bott lagligt i ett annat EU-land i fem år får automatiskt permanent uppehållsrätt i det landet.
  • Ett svenskt medborgarskap påverkas inte av att man flyttar utomlands och registreras som utflyttad från Sverige. Det svenska personnumret är fortsatt i bruk.
  • I många EU-länder måste man alltid bära med sig identitetshandling, det kan vara straffbart att inte kunna styrka sin identitet.
  • Arvsrätt i andra EU länder fungerar vanligen helt annorlunda mot den svenska, vilket är viktigt att ha koll på. Testamente är att rekommendera.

Dubbel bosättning

Räknas enklast ut såhär;

  • varje vecka, övernattar minst en gång i Sverige och en gång i utlandet
  • varannan vecka, övernattar minst två gånger i Sverige och två gånger i utlandet
  • varje fyraveckorsperiod, övernattar minst fyra gånger i Sverige och fyra gånger i utlandet

Men i bedömningen om var man anses vara bosatt kollas dessa omständigheter som kan påverka:

  • var din familj är bosatt (med familj menas maka, make, registrerad partner, sambo eller barn som fortfarande bor hemma)
  • var du har din arbetsplats och inkomst (heltidsstudier vid högskola eller universitet jämställs med arbete)
  • hur mycket tid du tillbringar i respektive land
  • bostädernas storlek

Återinträde i Sverige

Har man anmält sig som utflyttad och är skattepliktig i annat land är det viktigt att ha koll på vad som gäller om man vistas längre perioder i Sverige. Mellan tummen och pekfingret räknar många med att kunna vistas i landet 144-150 dagar av årets 365.

Men vissa domar i Sverige visar på att det inte är så enkelt som att bara räkna dagar. En person som 2017 låtit meddela Skatteverket om Sverigevistelse om totalt 111 dagar (fördelat över året) fick som besked att vistelsen om 111 övernattningar per år var att anse stadigvarande. Hemvisten blir då åter Sverige.

I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen under 2018 klargjordes att en sammanhängande vistelse om fem månader per år i Sverige innebär stadigvarande vistelse och därmed full beskattning i Sverige.

Anpassa boendet i egen smak

Det gick smidigt för oss att renovera lägenheten då vi gjorde det mesta själva på egen hand. Det vi behövde hjälp med var totalrenoveringen av två badrum. Till detta sökte vi med ljus och lykta efter en lokal hantverkare som kunde ta hela uppdraget, gärna med engelsk språkkunskap. Lärdomen är att om 20st via mejl återkopplar, så bokar 10st in ett möte på plats för genomgång av vad som ska göras, medan bara 3st faktiskt dyker upp för genomgången och slutligen är det bara 1 som offererar.
Troligen blir fransoserna skrämda av bristen på vår franska, men slutligen var det en ung fransos som knappt kunde engelska som accepterade uppdraget. Vi körde med google translate rakt igenom! Enklast i detta fall var att skippa ROT, men hade vi anlitat en svensk hantverkare hade vi troligen kunnat nyttja avdraget då de brukar på insatta i hur det ska hanteras.

Vad jag har förstått det så finns inget motsvarande “Söker vatten”-sigill, eller krav på våtrumsbehörigheter för den som renoverar badrum, tvättstuga eller kök. Också gällande el sägs det att man inte behöver har en behörig elektriker för diverse eljobb, såsom att dra lite extra kablar, byta uttag/knappar och utföra fastinstallation för belysning.

Det innebär att man som privatperson kan göra allt själv. Men då rekommenderas att utföra besiktning (diagnostic) av arbetet för att vara säker på att man gjort rätt.

Renoveringen av 90 kvadratmeter tog ungefär ett år, i och med att vi inte var på plats hela tiden. Det första halvåret 2023 flög vi fullpackade med många resväskor till Nice flygplats ungefär en gång i månaden – bara för att måla, snickra och montera!

Köpa ett boende utomlands i Frankrike

Jag har tidigare skrivit om tips om vad man kan tänka på om man funderar på att köpa ett hus utomlands (eller lägenhet) i Frankrike. Vad man som svensk bör känna till är också de kostnader som tillkommer med ett andra boende (det sekundära hemmet).

  1. Hitta boendet, via mäklare eller privat.
  2. Ge ditt bud, “utropspriset” är ett acceptpris. Lägger du det budet är du garanterad affären. Vanligen är första budet 10-20% under utropet.
  3. Ett bud är bindande, när det accepteras bokas gemensamt möte med Notaire.
  4. Skriv avtal hos Notaire, som går igenom affären och finanserna. Denne tar 10% av köpeskillingen direkt när köpeavtalet signeras (Compromis de Vente) varav en del av detta belopp går till lagfarten. Ha med Pass, kopia på pass, bankuppgifter (svenskt bankkonto räcker) och folkbokföringspapper från Sverige på engelska.
  5. Tillträde sker 2-3 månader efter signeringen.
  6. En eller två månader in i processen bör man bestämma ett datum för slutsignering. För detta tillfälle kan man ge Notaire fullmakt att slutföra i det fall man själv inte kan delta.
  7. Innan/i samband med slutsignering ombes man betala slutbeloppet till notariens konto, där pengarna deponeras för att distribueras på tillträdesdagen.

Rörliga kostnader för boendet i Frankrike

Franska staten gör skillnad på om ifall boendet, oavsett om det är ett hus eller en lägenhet, används som primär eller sekundär bostad. En primär motsvarar ett boende och dess adress där man faktiskt bor (inkomstskatt etc tillämpas i och med att man anses bo på den adressen, t.ex ens svenska folkbokföringsadress). En sekundär bostad är det eller de boenden som man äger utöver sitt primära boende.

  • Fastighetsskatt tillämpas för både lägenheter och hus, (radhus, kedjehus etc inkluderat) och betalas årsvis – taxe fonciere. Franska skattemyndigheten informeras om dig som ny ägare i samband med köpet, så fakturan brukar vanligen skickas när den ska till den franska brevlådan (på hösten).
  • Fastighetsskatten har inte maxtak som i Sverige. Räkna med ett högre belopp om du har köpt för mer än 3M SEK för en yta över 50 kvadratmeter. Den lägenhet om 90 kvm i centrala Antibes jag och sambon har kostar c:a 950€/ år i taxe fonciere. Betalas årligen, vanligen i november.
  • Tillkommer gör även skatt för att man har ett andra boende (résidence secondaire) – taxe d’habitation. Belopp baseras på storlek, läge och ansedd uthyrningsmöjlighet som bostaden har. För Antibes-lägenheten låg kostnaden 2024 på 1500€. Betalas årligen, vanligen i november.
  • Det finns ingen motsvarighet till Bostadsrätt utan man har Äganderätt i större utsträckning, liknande en samfällighet – Copropriété.
  • Copropriété översätts till delägarskap och innebär att ägarna av bostäderna äger andelar av fastigheten som lägenheten (ibland också hus) är placerad i, vilket omfattar en privat del och en andel av de gemensamma delarna. I avgiften ingår ibland fastighetsskötares uppgifter. Det finns ingen styrelse utifrån medlemmar eftersom det inte är någon bostadsrättsförening, men däremot är det vanligt med årlig årsstämma där alla delägare välkomnas att ta del av planer och rösta. Avgiften brukar vara specificerad i bostadsannonser som ett belopp antingen per månad eller år.
  • Copropriété kan också omfatta delar av hus, inte bara flerfamiljshus.

lägenhet i antibes frankrike