Resetips

Reseguide till Berlin

Fyra dagar i Berlin bjuder på sevärdheter, god mat och öl. Så som det ska vara i Tyskland!

20120723-174735.jpg

Att ta sig runt
Under en dag hinner man med att uppleva mycket i denna storstad. Plocka en turistkarta på hotellet eller Starbucks och lägg upp planen.

      • Tunnelbanan är väl utbredd och lätt att förstå sig på. Köp biljett i en gul automat och stämpla den sedan i en annan mindre automat på perrongen. En enkel resa kostar runt 3€.
      • Det går såklart massor av tvåvåningsturistbussar med öppet tak som fraktar en runt stan och till de stora monumenten, en dagsbiljett kostar runt 10€.

Sevärdheter och monument
Alexander Platz
Ett stort torg utan extrem kommers och restauranger, runtom finns butiker och köpcentrum, såsom Alexa som ligger ett kvarter bort på Grunerstrasse. Besök TV tornet / Fernsehturm på Alexander Platz om du vill se panorama över staden, det kostar c:a 10€ men det är lång väntetid från lunchtid och framåt. Räkna med att vänta där i en timme, det finns ett café i vänthallens övre våning med få sittplatser, i övrigt finns inga sittplatser inomhus…

20120723-174717.jpg

Unter den Linden
Paradgatan som utgår från Alexanderplatz hela vägen till Tiergarten. Längs med denna gata finns en del sevärdheter såsom Domkyrkan, Humboldt Universitet där Einstein pluggade, Statsbiblioteket och Brandenburger Tor. Dock finns det inte många butiker eller matställen efter gatan.

20120723-174947.jpg

Friedrichtrasse
Shoppinggatan i city, Stadtmitte. Här bjuds på märkesbutiker och varuhus som Lafayette. Dock finns det inte många matställen efter gatan. Man får leta sig till tvärgator eller parallellgator för att hitta mysiga matställen. Går man gatan söderut kommer man till den kända gränsövergången Check Point Charlie.

Check Point Charlie
Ligger söderut på Friedrichtrasse och här finns även museum Haus am Checkpoint Charlie som bjuder på autentiska bilder och intressant fakta om andra världskriget.

20120723-175105.jpg

Kurfürstendamm
Denna gata ligger västerut, söder om Zoologischer Garten. Här finns varumärkesbutiker, några H&M blandat med några restauranger. Däribland den gamla Berlin Biersalon Ku’damm nära tunnelbaneuppgång Kurfürstendamm. De har härlig stämning, massor av öl och god tysk mat!

Kurfürstendamms varuhus
Här finns köpcentrumen Europa Center och KaDeWe. Europa Center är litet och slitet medan KaDeWe är lyxigt och påminner om NK.

20120723-175208.jpg

KaDeWe ligger vid tunnelbaneuppgången Wittenbergplatz och har sju våningar. På 6:e våningen finner man delikatesser av alla de slag samt charkar där man kan äta mat och dricka gott vin. Prova på sill, ostron, hummer eller riktiga varmrätter tillagade på plats i de öppna köken.

20120723-175500.jpg

Flyg och boende
Det går många flyg till Berlin, även lågpris som Norwegian. I Berlin finns flera flygplatser, samtliga relativt nära staden. Schönefeld ligger kanske längst bort men hit går pendeltåget S-bahn. Taxi från Schönefeld till city tar 30 min och kostar runt 40€.

Jade Travel har också trevliga reseguider, läs deras Berlinguide!

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply