Resetips

Storstadspuls i Seoul

Planerar du en visit till Japan eller södra Kina så passa på att boka in några dagar i Seoul, endast ett par timmar bort från Tokyo. KoreanAir är ett av de trevligaste flygbolag jag flugit med, det går dagliga turer mellan Haneda Tokyo och Gimpo Seoul.

Seoul är huvudstaden i Sydkorea, oroligheterna från grannen i norr märker man knappt av i Seoul trots att staden ligger relativt nära landgränsen.  Det påtagliga är antalet amerikaner som vistas i Seoul, här finns en amerikansk militärbas sedan många år tillbaka med många tusen soldater stationerade på plats, därför har mycket av den västerländska kulturen fått fäste i detta lilla asiatiska land.

Till skillnad mot grannen Tokyo i Japan som kan upplevas som traditionellt japansk istället för en utvecklad världsstad så har Seoul något för alla och det går bra att göra sig förstådd på engelska. Tänk på att ha kontanter i Seoul, inte alla uttagsmaskiner hanterar utländska kort och långt ifrån alla handlare tar utländska kort.


Sevärdheter

Seoul är stort, men det är enkelt att ta sig runt med tunnelbana eller taxi. Observera att taxichaufförer inte alltid kan engelska så skriv ner resemålet på koreanska eller håll utikik efter Taxi International som har förare som pratar kinesiska, japanska och engelska. Taxiresor är billiga, uppkörningsavgiften ligger på 2400 won vilket räcker en bra bit.

  • Myeongdong : Shopping, många hotell och restauranger, ren del av staden där många turister rör sig.
  • Gangnam: Shopping och nattliv.
  • Gyeongbokgung: ett av de största och äldsta palatsen. Metro Line 3, Gyeongbokgung Station, exit 5 och 10 minuters promenad. Vaktavlösning runt lunchtid, värt att se!
  • War Memorial Museum: nära Itaewon ligger ett gigantiskt och påkostat krigsmuseum som framförallt belyser Koreakriget. Här på gården finns ett flertal stridsmaskiner i vilka man kan klättra upp eller gå in i. Gratis inträde, räkna med att man kan behöva 3 timmar för att hinna med allt då museet bjuder på 3D och 4D uppvisningar förutom klassiska utställningar. Metro Lines 4, 6 till Samgakji Station, exit 12, 5 minuters promenad.
  • Gahoe-dong: Även kallat Våffel-distriket, här kryllar det av caféer som serverar mumsiga belgiska våfflor. Samtidigt finns i denna stadsdel de sista bevarade hanok-byggnaderna, gatorna är täta och stadsdelen är vad vi skulle kunna kalla “Gamla Stan”. Stadsdelen finns mellan de två palatsen Gyeongbuk och Changdeok, inom  promenadavstånd från dem båda. De små husen är byggda längs med en kulle vilket gör att man får gå många trappsteg uppåt men kan njuta av en fin utsikt över staden.
  • Seoul Tower: Besök TV-tornet precis innan skymning och se till att vara uppe på utsiktsplatsen högt över staden när solen går ner. Om staden inte är full av smog ser man hela staden och bergen runt omkring. Ta linbanan upp, observera att den går varje kvart eller så, var på plats i tid.

Shopping

  • Myeongdong: Lyxbutiker i stora varuhus. Promenadstråk med internationella butiker och mängder av koreanska hudvårdsbutiker.
  • COEX Mall:  Stort köpcentrum vilket inkluderar ett underjordiskt centrum som heter Enter 6, här finns stor blandning av butiker och alla prisklasser. Koreanska plagg är smått större i storlekarna än japanska plagg och kan därför passa nordbor lite bättre. Rekommenderar HM’s koreanska motsvarighet MIXXO. Subway Line 2 till Samseong Station, exit 5 eller  6 mot COEX Mall C-16.

Äta

Asiens Argentina bjuder på kött!

Missa inte BiBimBap, en slags gryta med ris, tunna köttskivor och massor av grönsaker. Bulgogi är en annan kötträtt för den som älskar kött.

I vissa fall har är rätterna kryddade med chili, andra gånger får man kimchi på sidan om maten som är inlagd i chili. Vanligt är också att grilla vid bordet där man sitter, man serveras alltid tunna skivor av kött som inte behöver ligga särskilt länge på grillen.

Vad som är säkert är att du blir mätt, koreanska portioner är gigantiska!

  • Gahoe-dong: Njut av goda belgiska våfflor serverade med glass. Beställ en chic kall kaffe om det är varmt ute. Här finns flera uteserveringar så man kan njuta av värmen om vädret tillåter.
  • Myeongdong: Bland turiststråken kan man hitta snabbmatskedjor liksom små restauranger som serverar koreansk och/eller japansk mat. Leta dig till Gogung för traditionell koreansk mat, dock med risk för att de inte kan engelska.

Nattliv

Alla rekommenderar Gangnam, söder om floden. Jag hann inte med att utforska detta under min resa men flera källor jag stött på är eniga om att de hippa hänger i Gangnam. Precis som PSY.

PSY – GANGNAM STYLE


Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply