Inreda bostad i Stockholm

Att inreda bostad i Stockholm kan innebära att man behöver vara väldigt kvadratsmart. Många bor litet och trångt. Denna lilla lya på Södermalm genomgick stora förändringar under 2017, utan större inverkan på väggar och tak. 

ATT INREDA BOSTAD I STOCKHOLM

En etta med kokvrå och utan sovalkov kan vara svårmöblerad eftersom man behöver få plats med en säng i den öppna ytan. Om man utgår från vart man får plats med de största möblerna i ett bohag, säng och soffa, så kan man till slut hitta en möblering som är optimal.

Lägenheten har:

  • Ett kvadratiskt rum med vita väggar
  • Ett stort fönster samt utgång till balkong mot innergård vilket gjorde den mycket ljus
  • Kök med kyl, liten ugn och två spisplattor
  • Ett stort fönster i anslutning till köket
  • Platsbyggd garderob intill ingången/hallen

Smart möblerade 23 kvadrat

Det saknas hall men det var en fördel i detta fall då ytan bakom ingångens innerdörr nyttjades med kroklist. Skor får plats i en smalt skoställ bakom dörren. Intill ingången är badrummet och dörren öppnas utåt, så den behöver svängrum.

Ett avlastningsbord direkt vid ingången är ypperligt för att samla upp saker, brev och bistå med en bordslampa för punktbelysning.

Säng och soffa är nära varandra men de olika ytorna av rummet delas av med ett draperi från en takskena. Med ett ljust och tunnt tyg släpps dagsljus igenom. En matta under soffan fram till TV-bänken ramar in “vardagsrummet”.

Som TV-bänk använder jag här två Ikea Beståskåp som har skruvats ihop och försetts med hjul för enkel förflyttning. Det agerar som linneskåp.

Hornstull-lagenhet-24-kvadrat-2

Hornstull-lagenhet-24-kvadrat-4

Hornstull-lagenhet-24-kvadrat-1

Sängens huvudgavel målades i en avvikande färg för att ge illusion av det är en riktig gavel på plats. Högst upp skruvade jag upp en tavellist i samma färg som lämpar sig för småprylar.

Sängbord består av en korg med bricka, så att man kan förvara en filt samt lägga en bok på samma ställe.

Sänglampan är hemmasnickrad av en vitmålad konsoll, lampsladd och stor fin glödlampa.

Hornstull-lagenhet-24-kvadrat-3

120-sang-Hornstull

Med kokvrå intill ett fönster och en lägenhet för endast en person så passar det utmärkt att ha sitt matbord/skrivbord vid just ljuskällan.

Leave a Reply