Hobby

Semla på Fettisdag

Idag äter de flesta en semla eller två, jag är inget undantag. Det blir både semmelfika på jobbet och efterrättssemla hemma ikväll. Idag ska jag prova Vete-kattens semla, får se vad den får för betyg.

I dagarna ska jag prova att baka Minisemlor. Jag tycker inte att jag får till brödet ordentligt i tidigare försök, men skam den som ger sig. Jag ska prova detta recept på Minisemlor.

Ingredienser

 • 50 g smör
 • 2 12 dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 1 14 dl kvarg lätt
 • 2 krm salt
 • 1 tsk stötta kardemummakärnor
 • 34 dl strösocker
 • 8 dl vetemjöl
 • 1 st uppvispat ägg
 • 200 g mandelmassa
 • 1 dl mjölk
 • 2 12 dlvispgrädde
 • florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°. Smula jästen i en bunke, häll i mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig och låt jäsa under duk i c:a 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar, c:a 30 stycken. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min, 250°. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär/klipp ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk, fyll bullarna. Vispa grädden och spritsa på bullarna, lägg på locken och sikta florsockret.

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

One Comment

Leave a Reply