Onlinemarknadsföring,  Verktyg

SEO skapar rubriker

SEO är alltid ett hett ämne inom branschen. I och med att så många SEO konsulter använder fula metoder, svart-hattar, så blir den allmänna uppfattningen att SEO är något som man inte behöver fokusera på, som att det bara har dåliga och oetiska egenskaper. Det är tråkigt att alltför många har drabbats av de fula fiskarna och inte har fått möjlighet att uppskatta den lilla förbättring av en hemsida som man faktiskt kan göra genom renodlad SEO.

SEO = Sökmotoroptimering

Det är som det heter, man optimerar en hemsida för att sökmotorerna lättare ska hitta den i förhållande till vad man har sökt på. Jag läste på Computer Sweden en ny artikel av Unni Drougge (som kanske inte är en person känd genom att kunna webben) där hon ledsnat på de oseriösa SEO konsulterna. Hon säger bland annat:

Sökmotoroptimering handlar alltså om att fuska sig fram till en bättre plats i kön. Det vill såklart inte seo-konsulterna erkänna. De vill inbilla oss att de gör nytta.

SEO konsulter i mängder

Även jag har som i form av egen företagare kontaktas av SEO konsulter som erbjuder mig garanterad högre placering på Googles organiska sökresultat mot en viss summa pengar. Man kan aldrig garantera detta, oavsett hur mycket pengar man är villig att betala. Allt hänger ihop i ett större perspektiv och med länkfarmar kanske man får många in-länkar på sajten men de kanske saknar helt relevans för ens eget innehåll och då reagerar Google. Detta är något som är viktigt att känna till om man har sajter på nätet, det finns många oseriösa SEO konsulter och det kryllar av företag som erbjuder tvivelaktig service! Citat nedan kommer från en SEO byrå som vill erbjuda mig sina enastående tjänster:

Idag har ni sponsrade länkar, där ni betalar en viss summa per klick. Ett komplement skulle kunna vara Topp 10 där ert företag skulle kunna synas på de tio första platserna på Googles organiska träfflista. D.v.s. den breda spalten till vänster, den “riktiga” träfflistan. Ni väljer ett antal sökord och vi ser till att ni syns så högt upp som möjligt när någon söker på de orden.

För en startavgift om c:a 10K utvecklar man tillsammans med företaget ens befintliga sajt och justerar dess uppbyggnad (taggar), något som man enkelt gör själv bara man känner till poängen med det. Så lite utbildning skadar ju inte. Därtill ingår utbildning i Google Analytics, rapportering (antar från Analytics) och en personlig kontaktperson. Dessutom erbjuder man:

Precis som hos alla andra kostar sökorden en viss summa, men ni betalar inte per klick utan har en fast kostnad per dag. Ni betalar ingenting om ni inte ligger på plats 1-10 i den organiska träfflistan. En gång om dagen mäts er position och sedan debiteras ni dagskostnaden i efterhand.

Hur kan man ens ta betalt per sökord i det organiska resultatet?

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

Leave a Reply