Hobby

Inspirerad att försöka bli ekonomiskt oberoende

De senaste åren har jag blivit ordentligt inspirerad att försöka bli ekonomiskt oberoende, både genom böcker som “4 timmars arbetsvecka”  men också av att följa utvecklingen av Gig-ekonomin och att påbörja aktieinvesteringar. Men det är klart, det kommer aldrig att gå om jag fortsätter att resa som jag gör. En resa i månaden kostar trots allt lite, som hellre skulle kunna gå till en pengamaskin. Så vad ska man göra för att det ska bli verklighet?

I landet där vi inte har några sparräntor kan man snabbt utesluta metoden att spara ihop pengar. De växer ju inte särskilt mycket. Så då får man agera något aggressivare och syssla med värdepapper istället. Men så kan man ju också ta sig an flera jobb, olika gig, inom något expertisområde som man besitter.

Jag är inspirerad att försöka bli ekonomiskt oberoende – detta fokuserar jag på

 

1.Håll kostnaderna nere

Unnar mig färre lyxprylar och resor. Det kan bli tufft men mitt slutmål är ju att flytta utomlands och leva oberoende så den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. När jag bor utomlands reser jag ju inte längre utomlands, bara hem till Sverige. Hälften av intäkterna vill jag 2020 lägga på värdepapper, 2021 är det önskvärt att avsätta ett ännu större belopp. Så hushållskostnader och boende får inte stiga utan ska gå ner.

2.Utöka aktieportföljen

Med hjälp av halva månadslönen (inledningsvis) köper jag aktier som har en direktavkastning på minst 3% samt utdelning. Utdelningarna återinvesteras. Sakta men säkert växer portföljen och jag inser att jag måste hålla koll på den kontinuerligt för att hänga med på svängningarna på marknaden. Bäst läge att köpa har jag haft det senaste året när marknaden har dippat och sett rekordlåga nivåer – då är det fyndläge!

3.Skaffa mer intäkter

Förutom att arbeta heltid som Digital Specialist inom medierevidering och reklam så kan jag avsätta fritid till att skapa andra säljbara tjänster. De kan faktureras av mig som privatperson eller via en aktör som hjälper egenanställda. Den senare tar såklart en avgift, men är smidig att använda så länge jag inte har ett eget bolag i vilket jag hanterar mina konsulttimmar.

Aktuella sidoprojekt:

  • Onlinebaserad Kursledare på Nordic Tech Institue med en kurs i Displaymarknadsföring som jag har skapat.
  • Skribent hos Gazzine.com – intäkter tillfaller inte skribenterna ännu men det är självklart något vi hoppas på i framtiden.
  • Kommersiell Skribent åt onlinemagasin, byråer och på min sajt TravelGrip.se.

4.Bostadsuthyrning

Det framtida huset i Frankrike tänker jag dela med mig av, när den dagen kommer är vänner och bekanta välkomna att nyttja huset för egen del under specifika perioder under året. Förväntad intäkt kan ligga mellan 20 000 – 60 000 kr för en sommar. 

 

Pensionsavsättningen

Ja, jag är snart “mitt i livet” och tror att detta är en del av min kommande 40-årskris. Det är runt 45 års ålder som de allra flesta brukar vakna till och börja fundera kring sin pension och vad de ska göra med sina liv.

Jag har arbetat sedan jag var 19 år, med bara några få sabbatsår (bott utomlands 2006-2008 och pluggat 2011-2012), så min allmänt intjänade- och tjänstepension ligger på ganska bra nivåer. Tack och lov har jag mestadels arbetat heltid (endast mina första tre år i arbetslivet hade jag deltidsanställning) vilket är gynnsamt för pensionsavsättningen. Där ligger väl en miljon och skvalpar som får växa i några år framöver.

Jag är engagerad i PPM, alltså den delen av pensionen som man kan påverka själv genom placering i fonder och har haft god tillväxt de senaste åren. Givetvis har jag valt att placera i högriskfonder med tanke på att jag är så “ung”, det ger ju en chans till verklig tillväxt jämfört med fonder som har låg risk. Hittills i år har jag en värdeförändring på +28,4 % vilket ju är mycket fint. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Maria Grip är Onlinemarknadsförare som älskar webben, resor, träning och pyssel.

One Comment

Leave a Reply